Τι ακριβώς συμβαίνει στο Σκοπιανό;

04/12/2013 0

ΣκοπιανόΟ Γκρούεφσκι μέσω των «Financial Times» ζητάει από ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία να πιέσουν την Αθήνα

Σε μία κίνηση που εγείρει διάφορα ερωτηματικά προχώρησε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος παραχωρώντας συνέντευξη στους «Financial Times» ζήτησε από τις Μεγάλες Δυνάμεις, ήτοι τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Γαλλία, να πιέσουν την Αθήνα για να βρεθεί λύση στο όνομα. Κατηγόρησε μάλιστα δημοσίως τον έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά ότι έχει υιοθετήσει τις πιο ακραίες θέσεις στο ζήτημα από την απαρχή της διαφοράς για την ονομασία, ενώ επανέλαβε την ανάγκη η Ελλάδα να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που έκρινε ότι η χώρα μας παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008.

Ο κ. Γκρούεφσκι παραχώρησε τη συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα ευρισκόμενος στο Λονδίνο για να συμμετάσχει σε συνέδριο επενδυτών. Σύμφωνα με τον σκοπιανό πρωθυπουργό, οι σημερινές συνθήκες στο ζήτημα του ονοματολογικού είναι οι χειρότερες τους τελευταίους 18 μήνες. Ισχυρίστηκε δε ότι κατά τις συνομιλίες που είχε με τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου την περίοδο 2009 – 2011 είχε επιτευχθεί πρόοδος – κάτι όμως που στους «παροικούντες τη διπλωματική Ιερουσαλήμ» είναι γνωστό ότι δεν ισχύει διότι η σκοπιανή πλευρά κωλυσιεργούσε χαρακτηριστικά παρά την έντονη παρασκηνιακή διπλωματία που βρισκόταν τότε σε εξέλιξη από πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του κ. Παπανδρέου. Όπως μάλιστα είπε, ο κ. Σαμαράς έχει υιοθετήσει «πιο ακραίες θέσεις που η Ελλάδα έχει υιοθετήσει στην ιστορία του προβλήματος».

Ωστόσο, ο κ. Γκρούεφσκι προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας από τους Αμερικανούς, τους Γερμανούς και τους Γάλλους να ασκήσουν πιέσεις προς την Αθήνα ώστε να βρεθεί λύση. Ο ηγέτης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) επαναλαμβάνει δε ότι η Αθήνα πρέπει να πιεστεί ώστε να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του 2011 σύμφωνα με την οποία η χώρα μας παρεμπόδισε τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 παρά τα προβλεπόμενα από την Ενδιάμεση Συμφωνία. «Θα ήθελα να δω την πίεση να κινείται προς τον σεβασμό της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ζητάω σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Διαφορετικά, ποια είναι η σημασία του δικαστηρίου και του διεθνούς δικαίου;» αναρωτήθηκε.

πηγή: http://www.tovima.gr/