Amber alert στη Νέα Δημοκρατία.

16/03/2015 0

samaras-karamanlhsTo κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναζητά την επόμενη μέρα του, ενώ ο Σαμαράς αρνείται κάθε διάλογο.

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, καθώς η εμμονή του Αντώνη Σαμαρά να μην ξεκινήσει καμία ουσιαστική συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας και, κυρίως, για το μέλλον της παράταξης και τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της ηγετικής ομάδας και κορυφαίων στελεχών, το οποίο, αντί να γεφυρώνεται, διευρύνεται. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και στελέχη που δεν θεωρούν πως στην παρούσα φάση θα πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας δεν κρύβουν την έντονη ενόχλησή τους για το κλίμα που επικρατεί και, κυρίως, για το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς κινείται δείχνοντας να μην έχει καταλάβει τίποτα το τελευταίο διάστημα.

Οι κλειστές συσκέψεις της ηγετικής ομάδας δίνουν και παίρνουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις συναντήσεις της Τρίτης στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά, με βασικό αντικείμενο την οικονομία, στις οποίες συμμετείχαν μεταξύ άλλων μέχρι πρόσφατα ο Γκ. Χαρδούβελης και ο Χρ. Λαζαρίδης.

Ο ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

Και μπορεί ο κ. Χαρδούβελης, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τα χρήματα που έβγαλε στο εξωτερικό, να μη φαίνεται πως θα ξαναπατήσει το πόδι του στα γραφεία της Ν.Δ., ο κ. Λαζαρίδης όμως συνεχίζει να διατηρεί το γραφείο του δίπλα σε αυτό του Αντώνη Σαμαρά, γεγονός που προκαλεί οργή σε κορυφαία στελέχη, που βλέπουν ότι πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει μάθει τίποτα από τα λάθη του.

ο κλίμα είναι τόσο αρνητικό, που ο πρόεδρος της παράταξης, μετά την ανακοίνωση των ex officio μελών του 15μελούς Πολιτικού Συμβουλίου, του οργάνου που θα αναλάβει τον συντονισμό των δράσεων αλλά και τη χάραξη της αντιπολιτευτικής τακτικής, ψάχνει εναγωνίως πρόσωπα για τις 4 θέσεις του Συμβουλίου που θα εκλεγούν από την Κ.Ο. Ηδη τα στελέχη που έχουν περάσει απέναντι, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, θα παραμείνουν έξω από τα κομματικά όργανα, ενώ ακόμα και όσοι δεν έχουν εναντιωθεί στον Αντώνη Σαμαρά τού διαμηνύουν πως δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε ένα κομματικό όργανο με «διορισμένους από τον αρχηγό», που «θα κάνει τη γλάστρα στις παρεμβάσεις του ιδίου».

Στελέχη του κόμματος διαμηνύουν, μάλιστα, στον κ. Σαμαρά πως δεν θα ασχοληθούν, από τη στιγμή που οι όποιες αποφάσεις θα συνεχίσουν να λαμβάνονται από το ίδιο «ιερατείο», που, όπως τονίζουν, «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη Ν.Δ. στην καταστροφή».

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

Ακόμα, πάντως, και αυτοί που δεν έχουν θέσει ανοιχτά θέμα ηγεσίας έχουν επιλέξει να κρατήσουν στάση αναμονής, καθώς πιστεύουν πως σύντομα θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις και ενδεχομένως κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Οσοι, βέβαια, έχουν επιλέξει να στηρίξουν τον Αντώνη Σαμαρά βρίσκονται ήδη απέναντι στους συναδέλφους τους μέσα στην Κ.Ο. του κόμματος, γεγονός που προκαλεί πολύ αρνητικό κλίμα, το οποίο φαίνεται πως συμφέρει και τον Αντώνη Σαμαρά, που για πολλούς κινείται εσωκομματικά στη λογική του «διαίρει και βασίλευε».

Είναι χαρακτηριστική η δημόσια αντιπαράθεση του Ν. Δένδια με τον Κυρ. Μητσοτάκη, όταν ο τελευταίος δέχθηκε τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της παράταξης, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί, από κοινού και με άλλους βουλευτές, απόφαση να μην αποδεχθούν κομματικές θέσεις.

Ο Καραμανλής συνεχίζει τις επαφές κρατώντας χαμηλούς τόνους

Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ευαίσθητης ισορροπίας στο εσωτερικό της Ν.Δ. παίζει η στάση που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει τις επαφές του με όλα τα στελέχη και είναι σαφές πως έχει επιλέξει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην εμπλακεί σε κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν το κόμμα σε εσωστρέφεια. Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό πως τακτικοί συνομιλητές του για πρώτη φορά φεύγοντας από το γραφείο του στην Παναγή Κυριακού έχουν την εντύπωση πως δεν θα απέκλειε το σενάριο της επιστροφής του στην κεντρική πολιτική σκηνή, σε περίπτωση που η χώρα αντιμετώπιζε τεράστια ζητήματα και χρειαζόταν μια προσωπικότητα που θα μπορούσε να ενώσει και να την οδηγήσει στην έξοδο από τα προβλήματα. «Δεν θα έλεγε “όχι”, αν τον καλούσαν να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας» εκτιμά στέλεχος της Ν.Δ. που συναντάται τακτικά μαζί του. Ο κ. Καραμανλής, μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, πιστεύει ότι η επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για την ανάληψη του αξιώματος του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί και μια πρώτη δικαίωση του ίδιου και των κυβερνήσεών του.

Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει στον Αντώνη Σαμαράπως δεν επιθυμεί η Ν.Δ. να μπει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας, του επεσήμανε όμως πως δεν πρόκειται να αποτρέψει στελέχη που είναι φίλα προσκείμενα σε αυτόν να κινηθούν όπως επιθυμούν. Είναι σαφές πως το κλίμα στη Συγγρού είναι αρνητικό, ιδιαίτερα σε μια στιγμή κατά την οποία η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση. Τα περισσότερα στελέχη, μάλιστα, θεωρούν πως, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να χάνει δυνάμεις και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, η Ν.Δ. δεν πρόκειται να αρχίσει να ανεβάζει τα ποσοστά της με τη στρατηγική που συνεχίζει να ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς. Με αυτά τα δεδομένα, οι περισσότεροι θεωρούν σίγουρο πως το κεφάλαιο «αλλαγή ηγεσίας» δεν έχει κλείσει και πως πολύ σύντομα θα υπάρξουν ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις.

πηγή: http://www.parapolitika.gr/