Eurogroup: Μισό βήμα για λύση – Ποια μέτρα έχουν «κλειδώσει».

12/05/2015 0

eurogroupΠρόοδος στις διαπραγματεύσεις διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, ωστόσο παραμένει μεγάλη απόσταση μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας, όπως τουλάχιστον παραδέχθηκαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Σε εκείνο που φέρονται να έχουν καταλήξει Ελλάδα και θεσμοί είναι ο ενιαίος ΦΠΑ (18% – 19%), η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης ενώ μεγάλη απόσταση τους χωρίζει σε μεταρρυθμίσεις, εργασιακό και ασφαλιστικό.

Οπως όλα δείχνουν η αύξηση του ΦΠΑ θεωρείται πλέον δεδομένη και θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις χιλιάδες προϊόντα. Το παζάρι γίνεται για να είναι χαμηλότερος ο ενιαίος συντελεστής αλλά και για να μην υπάρξει αύξηση του κατώτατου συντελεστή από το 6,5% στο 9%. Εγκαταλείπεται μάλλον η ιδέα για μηδενικό συντελεστή σε ορισμένα προϊόντα,.

Όσο για την έκτακτη εισφορά, μάλλον όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 20 ή 30 χιλιάδες ευρώ θα δουν ξανά μειώσεις στους μισθούς τους αφού θα αυξηθεί η παρακράτηση κατά 30%.

Τα «αγκάθια» των εργασιακών και των ασφαλιστικών μάλλον πηγαίνουν για την επόμενη διαπραγμάτευση στο τέλος Ιουνίου με το πιο πιθανό είναι να «τελειώνουν» οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ενώ να ασκούνται πιέσεις για μειώσεις επικουρικών αλλά και κύριψν συντάξεων,

Η δήλωση του χθεσινού Eurogroup μπορεί να μην ήταν αυτό που περίμενε η Αθήνα, ωστόσο ουσιαστικά διατηρεί το υπάρχον καθεστώς στις σχέσεις Ελλάδος και ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει πως από την μία η Κεντρική Τράπεζα δεν θα ενεργοποιήσει την «απειλή» για «κούρεμα» στα ενέχυρα των τραπεζών για χορήγηση ρευστότητας, αλλά από την άλλη η χώρα δεν θα λάβει αυξημένη δυνατότητα για έκδοση εντόκων γραμματίων σε μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο ύψος.

Τη στιγμή που ξεκινούσε χθες το Eurogroup, έγινε γνωστό από την Αθήνα ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας «έβγαλε λαγό από το μανίκι του». Από λογαριασμό της τράπεζας βρέθηκαν τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης των 764 εκατ. προς το ΔΝΤ που λήγει σήμερα. Έτσι η χώρα παίρνει ανάσα ρευστότητας, όχι όμως για πολύ, όπως παραδέχθηκε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

Γ. Ντάισελμπλουμ 
Οι δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ από τη μία δημιούργησαν προσδοκίες στην Αθήνα, από την άλλη όμως κατέστησαν σαφές πως δεν υπάρχει περίπτωση λήψης πολιτικής συμφωνίας, ενώ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει απόσταση στις θέσεις των δύο πλευρών για την επίτευξη συμφωνίας. Οι προσδοκίες έχουν να κάνουν με τη φράση του προέδρου του Eurogroup ότι ενδεχομένως θα υπάρξει εκταμίευση μέρους της δόσης, εάν υπάρξουν οι συνθήκες.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνο για να γεφυρωθούν οι διαφορές». Σε ερώτηση για το διαθέσιμο χρόνο της Ελλάδας, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι: «Έχουμε κοινό συμφέρον να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό, υπάρχουν χρονικά περιθώρια και περιθώρια όσον αφορά τη ρευστότητα – δεν θέλουμε να τελειώσουν τα χρήματα. Αυτός είναι ο στόχος μας – δεν θα εμπλακούμε σε συζητήσεις τι θα γίνει μετά το πρόγραμμα, αν δεν υπάρχει επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος- πρέπει να υπάρχει θετική δήλωση και όλοι εργαζόμαστε σε αυτό το πλαίσιο».

Για τον ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας, ο Γ. Ντάϊσελμπλουμ τόνισε ότι «Δδν βλέπω πολιτική βάση για να συζητήσουμε τι θα γίνει μετά τον Ιούνιο. Πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία για να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα, κάτι που έχει αντίκτυπο σε όλα τα άλλα, βιωσιμότητα του χρέους, οικονομικές προοπτικές κ.λπ. Μόνο τότε θα δούμε τι είναι αναγκαίο για τι συνέχεια – πρέπει να υπάρχει συμφωνία τι θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες και μετά θα υπολογίσουμε τις ανάγκες για την επόμενη περίοδο». Ξεχωριστά υπενθύμισε ότι για να γίνει εκταμίευση των κεφαλαίων θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές και εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνεται σταδιακή εκταμίευση των χρημάτων, καθώς θα εφαρμόζονται διαφορετικά τμήματα της συμφωνίας.

Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, διευκρίνισε, ότι δεν μπορεί να αποτελέσει η σημερινή δήλωση του Eurogroup σήμα ώστε να χαλαρώσει την πολιτικής της προς την Ελλάδα. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και το Δ.Σ. της τράπεζας θα μελετήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει. Δεν μπορούμε να κάνουμε δηλώσεις που θα υποχρεώσουν την κεντρική τράπεζα να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις».

Η ανακοίνωση του Eurogroup
«Το Eurogroup σήμερα αποτίμησε την κατάσταση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών εργασίας κατέστησε δυνατή την επιτάχυνση και συνέβαλε σε μία πιο ουσιαστική συζήτηση. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και περισσότερη προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα κενά στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα. Ως εκ τούτου χαιρετίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν την εργασία τους με τους θεσμούς, με στόχο την επίτευξη μία επιτυχούς κατάληξης της αξιολόγησης εγκαίρως». Το Eurogroup επανέλαβε ότι η ανακοίνωση της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το βασικό πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Μόλις οι Θεσμοί συνάψουν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την κατάληξη της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για ενδεχόμενη καταβολή των κεφαλαίων που απομένουν με βάση την υφιστάμενη συμφωνία.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης

«Η απόφαση του Eurogroup ήταν η αναμενόμενη», αναφέρει σε non paper το Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η πρόοδος οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση. Επισημαίνει ακόμη ότι «στην κρίσιμη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών». Το non paper καταλήγει: Εχουν μείνει λίγα ζητήματα ανοικτά, χρειάζεται όμως αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές, για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα. Συνεδριάζει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Π. Μοσκοβισί
Σύγκλιση σε τέσσερα σημεία αλλά και τρεις αποκλίσεις

Τέσσερα σημεία σύγκλισης αλλά και τρεις μεγάλες αποκλίσεις κατέγραψε ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Π. Μοσκοβισί. Μίλησε για σημαντική, συγκεκριμένη πρόοδο σε ΦΠΑ, νομοθέτηση ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, εισπραξιμότητα φόρων, μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αντίθετα, επιβεβαίωσε τις αποκλίσεις στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και το εργασιακό και τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις στους δύο τομείς. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία πριν από το τέλος Ιουνίου, είπε ο χαρακτηριστικά, και αναγνώρισε με τη σειρά του πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, που δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Γ. Βαρουφάκης
Συμβιβαστήκαμε αρκετά, αλλά υπάρχουν και οι «κόκκινες» γραμμές

Έχουμε συμβιβαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά δεν θα υπαναχωρήσουμε στις βασικές κόκκινες γραμμές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. «Πλησιάζει όλο και περισσότερο η ώρα της συμφωνίας», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών. «Η πρόοδος είναι ουσιαστική στις ιδιωτικοποιήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στον ΦΠΑ και την ανεξαρτησία της φορολογικής αρχής», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το συνταξιοδοτικό είναι καίριο θέμα στη διαπραγμάτευση, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τις θέσεις της. «Το ασφαλιστικό για να γίνει βιώσιμο χρειάζεται ενίσχυση της ανάπτυξης, αλλά και εξορθολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων και μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων».έσσερα σημεία σύγκλισης αλλά και τρεις μεγάλες αποκλίσεις κατέγραψε ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Π. Μοσκοβισί.

Μίλησε για σημαντική, συγκεκριμένη πρόοδο σε ΦΠΑ, νομοθέτηση ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, εισπραξιμότητα φόρων, μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αντίθετα, επιβεβαίωσε τις αποκλίσεις στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και το εργασιακό και τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις στους δύο τομείς. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία πριν από το τέλος Ιουνίου, είπε ο χαρακτηριστικά, και αναγνώρισε με τη σειρά του πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, που δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

πηγή: http://www.imerisia.gr/