Final Countdown για την 20η Απριλίου.

07/04/2015 0

ΝτράγκιΠολυεπίπεδη μάχη, εντός και εκτός Ελλάδος, με μεγάλο «αντίπαλο» το χρόνο και τα διαθέσιμα ξεκινά από σήμερα η κυβέρνηση επιχειρώντας μία -έστω πρώτη- συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τη ρευστότητα, με το 2μηνο περιθώριο να λήγει στις 20 Απριλίου. Σε βασικό «άσσο» ανάγει το οικονομικό επιτελείο τα έσοδα που είχαν καλή πορεία τον Μάρτιο, ενώ σε μεγάλα αγκάθια αναδεικνύονται ο ΦΠΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Ακόμη δεν έχει φανεί… «λευκός καπνός» για ραντεβού της διαπραγματευτικής ομάδας σε επίπεδο Brussels Group, ένα ραντεβού το οποίοπροαναγγέλθηκε από το ΔΝΤ το βράδυ της Κυριακής. Ωστόσο, μετά τις διήμερες επαφές του ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη στις ΗΠΑ φέρεται να υπάρχει συμβιβαστική συμφωνία για τη «δράση» των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα (σ.σ. χωρίς το πράσινο φως για… εφόδους παλαιού τύπου στα υπουργεία, αλλά με επαφή πλέον των επικεφαλής κάθε θεσμού με υπουργούς).

Βροχή συναντήσεων

«Οι διαπραγματεύσεις ποτές δεν σταμάτησαν, συνεχίζονται με τα μόνιμα κλιμάκια» αναφέρουν πηγές των δανειστών, εξηγώντας ότι μεσολάβησε το καθολικό Πάσχα και μεγάλο μέρος των εκπροσώπων των «θεσμών» αναχώρησε. Τα γεγονότα πλέον έως τις 24/4 που συνεδριάζει το Eurogroup και σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ τίθεται στόχος η επικύρωση μίας 1ης συμφωνίας, είναι πολύ συμπυκνωμένα.

· Από την επόμενη Δευτέρα 13/4 ξεκινά στις ΗΠΑ η Εαρινή Συνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας με κορύφωση το 3ήμερο 17- 19/4 μεταφέροντας και πάλι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το ενδιαφέρον.

· Αύριο υπάρχει τριπλή δραστηριότητα, με την εκκίνηση του διήμερου προγραμματισμένου EWG, της συνεδρίασης της EKT αλλά και τον ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη να αναχωρεί για τον ΟΟΣΑ προκειμένου να μιλήσει σε συνέδριο (σ.σ. το πρόγραμμα τον αναφέρει ως ομιλητή το Πρωί της Πέμπτης).

Τα έσοδα και τα αγκάθια

Παράλληλα στο εσωτερικό, διαμορφώνεται η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τα θέματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές». Σε αυτό το πλαίσιο έγινε χθες σύσκεψη για την αξιοποίηση της περιουσίας (σ.σ. όπου επιβεβαιώθηκε η αρχή προώθησης των σε εξέλιξη διαγωνισμών με το τεχνικό κείμενο της κυβέρνησης προς τους θεσμούς να κάνει λόγο για 1,5 δισ. ευρώ έσοδα), για το ασφαλιστικό, το εργασιακό αλλά και για τα έσοδα με επίκεντρο τον ΦΠΑ και την κυβέρνηση κατ΄ ουσίαν να αφήνει παράθυρο αλλαγών.

Η κυβέρνηση ανάγει σε μεγάλο «ατού» τα αποτελέσματα εσόδων του Μαρτίου που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένα, στηριζόμενα στην ρύθμιση οφειλών, σε εισπράξεις από αποκρατικοποιήσεις αλλά και σε από 350 εκατ ευρώ εισροές κονδυλίων ΕΕ (σ.σ. μέρος από αιτήσεις πληρωμών 700 εκατ ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου)

Οι συναντήσεις στο ΔΝΤ

Χθές, ο ΥΠΟΙΚ ολοκλήρωσε το ταξίδι στις ΗΠΑ Με διαδοχικές συναντήσεις με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις κ. Nathan Sheets και με την σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Obama κα Caroline Atkinson. Πηγές των ΗΠΑ ανέφεραν ότι η αμερικανική κυβέρνησηκάλεσε την Ελλάδα “να δεσμευτεί πλήρως” σε μια διαδικασία τεχνικών διαπραγματεύσεων ώστε να ξεκλειδώσει η χρηματοδοτική βοήθεια, ενώ η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για πολύ καλό κλίμα συζητήσεων.