Αναταραχή στην κυβέρνηση – Ρουκέτες από Ζωή Κωνσταντοπούλου και ΣΥΡΙΖΑ.

15/05/2015 0

ΚωνσταντοπούλουΡαγδαίες αναμένεται να είναι οι πολιτικές εξελίξεις με αφορμή τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές καθώς σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί μεγάλη αναταραχή.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στάθηκε αφορμή για να φανούν οι ηχηρές διαφοροποιήσεις στην κυβέρνηση για την πολιτική που ασκεί καθώς και για τη διαπραγματευτική τακτική της. Παράλληλα, κορυφαία στελέχη έστειλαν μηνύματα στο Μαξίμου να μην προχωρήσει σε συμφωνία που θα είναι επώδυνη για το λαό και θα κινείται εκτός πλαισίου της λαϊκής εντολής.

Ακόμη πιο ηχηρή ήταν, πάντως, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που φανερά προετοιμάζει τον κόσμο για ρήξη με τους δανειστές.

Στην ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, με μηνύματα στο εξωτερικό αλλά και στην κυβέρνηση, γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να δεχθεί τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, ανοίγοντας ορθάνοιχτο το παράθυρο της ρήξης με τους δανειστές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι είναι παραβίαση της δημοκρατίας η απαίτηση των ξένων να εφαρμόσουν μνημονιακά μέτρα και ζητά αναδιανομή του πλούτου ενώ καταλήγει με τη φράση «θα νικήσουμε».

Βαρύ είναι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ και με τις παρεμβάσεις από κορυφαία στελέχη που εξαπολύουν έντονη κριτική στην κυβέρνηση. Το πρώτο «μπαϊράκι» σήκωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κάνοντας λόγο για αναξιοπιστία και αθέτηση των δεσμεύσεων της ΔΕΘ.

Η κα Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία στο θέμα των διαπραγματεύσεων και των υποχωρήσεων απέναντι στους δανειαστές. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας μέσω του κ. Δραγασάκη που βρέθηκε στη συνεδρίαση, σαφές μήνυμα στο Μαξίμου ότι εγκαταλείπει το προεκλογικό τους πρόγραμμα.

Επίσης, στελέχη κυρίως προερχόμενα από το Αριστερό Ρεύμα, ο Ρούντι Ρινάλντι κ.α. εξέφρασαν τη δυσφορία τους για πτυχές της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης. Κριτική στάση φέρεται να άσκησε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, κυρίως για την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητρόπουλος και το πρωί, στη Βουλή είχε αφήσει σαφείς αιχμές κατά του Γιάνη Βαρουφάκη. Αλλά και ο Κ. Λαπαβίτσας προκάλεσε ταραχή με τη θέση του η Εξεταστική Επιτροπή να ερευνήσει και την παρούσα περίοδο.

Από την πλευρά του ο κ. Δραγασάκης φέρεται να τους ενημέρωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συμφωνία μέχρι τις 19 Μαΐου, αλλά υπό αυτό το δυσμενέστατο κλίμα περιορίστηκε σε αυτό και αποχώρησε από τη συνεδρίαση, η οποία ωστόσο συνεχίστηκε.

Και σε όλο αυτό το εσωκομματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ που μοιάζει με δαμόκλειο σπάθη, έρχεται να προστεθεί και η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία εκφράζει αντιρρήσεις σε όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για συμφωνία και τα πιθανά μέτρα που θα προβλέπει αυτή.

Η σκληρή ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει:

Από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, κατέστη σαφές- τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας- ότι η εντολή του ελληνικού λαού είναι δεσμευτική και αποτελεί την πυξίδα στις διαπραγματεύσεις.

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών και της νεολαίας.

Εκφράζουν την ανάγκη της χώρας να μπει σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης, με πυρήνα της την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου. Η επιμονή των δανειστών να εφαρμόσουν το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων και χρηματοδοτικής ασφυξίας στη χώρα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας στην Ευρώπη.

Εκφράζει την εμμονική προσήλωση στη λιτότητα που αποδομεί το κοινωνικό κράτος, την ολιγαρχική διεύθυνση των ευρωπαϊκών υποθέσεων σε κλειστές αίθουσες ανεπηρέαστες από την κοινωνική βούληση, οι οποίες στρώνουν το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον ελληνικό λαό που αγωνίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να μπει τέλος στις εγκληματικές πολιτικές των μνημονίων.

Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους ευρωπαϊκούς λαούς και από τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που αγωνίζονται για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας.

Οι πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν είναι οι παθητικοί καταναλωτές των ειδήσεων των 8, αντίθετα πιστεύουμε ότι μπορούν να είναι συμπρωταγωνιστές σε μια διαπραγμάτευση που αφορά την κοινή μοίρα όλων μας στην κλίμακα της Ευρώπης και του κόσμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την ενημέρωση τη ς ελληνικής κοινωνίας αλλά και των ευρωπαϊκών λαών. Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, αλλά και σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν μαζί με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τις αλληλέγγυες με αυτόν δυνάμεις σε ένα πλατύ κάλεσμα κινητοποίησης για την νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας.

Τώρα είναι η ώρα να μπουν οι ίδιοι οι λαοί στην μάχη. Θα νικήσουμε.

πηγή: http://www.imerisia.gr/