Χρεοκόπησε και η Αμερική! Στάση πληρωμών και διακοπή χρηματοδότησης-Πάνω από 800.000 υπάλληλοι στον αέρα.

01/10/2013 0

Χρεοκοπία ΑμερικήςΤην διακοπή της χρηματοδότησης του κράτους διέταξε ο Μπαράκ Ομπάμα αφού για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αποτυγχάνουν να συμφωνήσουν για τις περικοπές στον προϋπολογισμό.

Τα μεσάνυχτα (ώρα ΗΠΑ) το Κογκρέσο απέτυχε να συμφωνήσει για την ψήφιση του προϋπολογισμού και ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στην Υπηρεσία Διαχείρισης και Προϋπολογισμού και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αρχίσουν την εκτέλεση των σχεδίων για τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης.

Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο στις συζητήσεις των Ρεπουμπλικάνων που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και των Δημοκρατικών που ηγούνται στη Γερουσία.

Το λεγόμενο shut down έχει να κάνει με τη διακοπή χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Δηλαδή το κράτος δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις τους.

Πλέον, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Περισσότεροι από 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι, που θα θεωρηθούν μη απαραίτητο προσωπικό βρίσκονται στον αέρα, ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα κλείσουν και οι εργαζόμενοι, το πιθανότερο είναι, να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών μέχρι νεοτέρας.

Λίγα λεπτά πριν από τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης , η Βουλή των Αντιπροσώπων συμφώνησε στη διατύπωση επίσημου αιτήματος για διαπραγματεύσεις με τη Γερουσία.

Πριν ακόμη την σύγκληση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής, οι Δημοκρατικοί απέρριψαν την πρόταση για διαπραγματεύσεις και δήλωσαν ότι οι Ρεπουμπλικανοί οφείλουν να δώσουν την τελική τους έγκριση στο νομοσχέδιο χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

πηγή: http://www.parapolitika.gr/