Πρόστιμα «φωτιά» και αυστηρότεροι έλεγχοι έρχονται από την ΑΑΔΕ για τα ανασφάλιστα οχήματα.
Πιο συγκεκριμένα, από τις 24 Μαρτίου και μετά αρχίζει να τρέχει ο χρόνος που η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει ένα νέο γύρο διασταυρώσεων προκειμένου να εντοπίσει τα οχήματα που κυκλοφορούν ανασφάλιστα στους ελληνικούς δρόμους.
Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του χρηματικού προστίμου έχει καθοριστεί σε 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κυβικά εκατοστά, 150 ευρώ για δίκυκλα από 251 κυβικά και άνω, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κυβικά και άνω.
Οι κυρώσεις και τα πρόστιμα
Ο κάτοχος ενός ανασφάλιστου οχήματος αντιμετωπίζει διοικητικές κυρώσεις όπως αφαίρεση πινακίδων, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, καθώς και χρηματικό πρόστιμο.
Μάλιστα, για όσους βεβαιωθεί ότι το όχημά τους παραμένει ανασφάλιστο θα χρειαστεί να πληρώσουν παράβολο υπέρ του Δημοσίου για την έκδοση ασφαλιστηρίου, ανάλογα με τα κυβικά του οχήματος.
Τα πρόστιμα που θα καλούνται να πληρώσουν οι παραβάτες ιδιοκτήτες κυμαίνονται στα:
– 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κυβικά εκατοστά.
– 150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 251 κ.ε.
– 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κ.ε. και
– 250 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 1.000 κ.ε.
Το να παραμένει κάποιος ανασφάλιστος κοστίζει ακριβά και ειδικά σε μια εποχή που
Πώς θα δείτε αν το όχημά σας είναι ανασφάλιστο
Μέσω της βάσης δεδομένων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου μπορεί κάποιος να ελέγχει online, εάν το όχημά του εμφανίζεται ασφαλισμένο στη βάση που θα χρησιμοποιηθεί από το κράτος για την αποστολή των προστίμων.
Αυξήθηκαν και πάλι τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα
Τα στοιχεία της ασφαλιστικής αγοράς δείχνουν ότι η αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων οχημάτων, που σημειώθηκε εντός του 2017 λόγω του φόβου για την επιβολή προστίμων μετά τη διασταύρωση που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων, δεν απέφερε καρπούς. Αυτό, γιατί σημαντικό μέρος της μεγέθυνσης της αγοράς εξανεμίστηκε και πολλοί από όσους ασφαλίστηκαν δεν ανανέωσαν την ασφάλισή τους μετά τη λήξη του ασφαλίστρου. Με βάση τα στοιχεία από τα 600.000 αυτοκίνητα που προστέθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2017, πάνω από 300.000 δεν ανανέωσαν την ασφάλιση τους το τέταρτο τρίμηνο.
Η τάση αυτή καταγράφεται παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στον κλάδο αυτοκινήτου μέσα από τη συμπίεση των τιμών στα ασφάλιστρα τόσο από τις ΕΠΥ όσο και από τις ελληνικές εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την αύξηση κατά 600.000 του αριθμού των ασφαλισμένων οχημάτων που παρατηρήθηκε μέσα στο 2017, τα ασφάλιστρα του κλάδου παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Συγκεκριμένα ενώ στα τέλη του 2016 τα ασφαλισμένα οχήματα ήταν 5,6 εκατομμύρια, στα τέλη του 2017 αυξήθηκαν στα 6 εκατομμύρια αλλά τα ασφάλιστρα παρέμειναν στα 730 εκατομμύρια ευρώ περίπου.