Η Fitch αναβαθμίζει την Ελλάδα, τουλάχιστον μία μονάδα.

22/05/2014 0

FitchΣε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να προχωρήσει, εκτός απροόπτου, αύριο ο διεθνής οίκος Fitch Ratings που σήμερα βαθμολογεί την ελληνική οικονομία στο B- με σταθερή προοπτική (outlook). Σύμφωνα με πληροφορίες η αναβάθμιση δεν αναμένεται να αφορά μόνο στην προοπτική αξιολόγησης αλλά θα επεκταθεί και στην ίδια την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με αναβάθμιση τουλάχιστον κατά μία βαθμίδα.

Πρέπει να σημειωθεί πως χθες πτωτική ήταν η τάση που επικράτησε στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων: Η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στο 6,47% και απομακρύνθηκε από το σχεδόν 7% που είχε εκτιναχθεί στα μέσα του μήνα. Υποχώρηση σημείωνε και η απόδοση του πενταετούς ομολόγου στα επίπεδα του 5,05%. Εν τω μεταξύ, κανονικά αποπληρώθηκαν χθες ομόλογα συνολικής αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ και με χρήση βραχυπρόθεσμου εσωτερικού δανεισμού μέσω φορέων της γενικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αναμένει πλέον την εκταμίευση δόσεων 3,6 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου συνεδριάζει την Παρασκευή 30 Μαίου και επιπλέον 2 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη, σε δύο ισόποσες δόσεις, στο δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου, εφόσον εκπληρωθούν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα.

Ανοίγει ο δρόμος

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο, η Fitch αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, την πρώτη, μετά την επιτυχημένη επιστροφή του δημοσίου στις διεθνείς αγορές με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου τον Απρίλιο. Πρόκειται για μια κίνηση που αποτυπώνει την αισθητή βελτίωση που καταγράφει το κλίμα για την ελληνική οικονομία στο εξωτερικό, εξέλιξη που ενισχύει τη δυναμική και για άλλες εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου τους επόμενους μήνες. Ήδη η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ότι επεξεργάζεται σχέδιο, μέσω του αρμοδίου Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, για ενδεχόμενες νέες εκδόσεις 3 – 6 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες. Στα σενάρια εξετάζεται η έκδοση δεκαετούς ή/και επταετούς ομολόγου ενώ εισηγήσεις υπάρχουν και για έκδοση εντόκου γραμματίου 18μήνης διάρκειας. Η επόμενη κίνηση δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα γίνει ακόμη και πριν την κρίσιμη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου με την τρόικα, εφόσον οι συνθήκες στην αγορά το επιτρέψουν. Επόμενος σταθμός από το “μέτωπο” των ξένων οίκων είναι η αξιολόγηση από τη Moody’s την 1η Αυγούστου αλλά και από τη Standard & Poor’s στις 12 Σεπτεμβρίου.

πηγή: http://www.imerisia.gr/