Με τη χώρα να βρίσκεται από τα μεσάνυχτα της 30ής Ιουνίου εκτός προγράμματος, το Eurogroup να συνεδριάζει ξανά σήμερα μετά την υποβολή του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για νέο δάνειο και την ΕΚΤ να επανακαθορίζει τη στάση της για τον ELA, οι ελληνικές τράπεζες κρέμονται κυριολεκτικά από μία κλωστή.
Τυπικά, σήμερα οι τράπεζες δεν πληρούν ένα από τα δύο κριτήρια για τη συνέχιση της χρηματοδότησής τους από την ΕΚΤ, καθώς δεν εντάσσονται σε πρόγραμμα. Σημειωτέον ότι η λήξη του προγράμματος βοήθειας του EFSF αποστερεί τις τράπεζες και από τα 10,9 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους, εγείροντας τον κίνδυνο οι ανάγκες αυτές, ελλείψει άλλων πηγών ρευστότητας, να καλυφθούν με κεφάλαια από τις καταθέσεις.
Το άλλο κριτήριο που θα μπορούσε να στηρίξει τη συνέχιση της χρηματοδότησης των τραπεζών, και συγκεκριμένα η ύπαρξη επαρκών και αποδεκτών ενεχύρων, βρίσκεται στον “αέρα”. Και αυτό διότι το ύψος των ενεχύρων δεν ξεπερνά πλέον τα 20 δισ. ευρώ, ποσό που θα εξανεμιστεί όταν αποφασιστεί η αύξηση του haircut που αναβάλλεται τόσο καιρό στο πλαίσιο της καλής διάθεσης της ΕΚΤ να δώσει χρόνο σε μια πολιτική συμφωνία στις διαπραγματεύσεις.
Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες βρίσκονται με “μαξιλάρι” ρευστότητας 900 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει απομείνει από το σύνηθες “μαξιλάρι” των 3 δισ. ευρώ με το οποίο κινούνταν οι τράπεζες στο διάστημα των εβδομαδιαίων παρεμβάσεων της ΕΚΤ. Βρίσκονται επίσης με capital controls, τα οποία θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ακόμη και θετικών εξελίξεων όπως π.χ. επικράτηση του “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ματαίωση του δημοψηφίσματος ή συμφωνία με τους εταίρους στην… παράταση του “αγώνα”.
Τι έχουν να περιμένουν σήμερα οι τράπεζες από την ΕΚΤ; Στο καλό σενάριο, μία απόφασή της που θα διατηρεί αμετάβλητο στα όρια της Κυριακής 28/6 το όριο του ELA (αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα πάρουν νέα ρευστότητα και το όριο χρηματοδότησης από τον ELA θα παραμείνει στα 89 δισ. ευρώ) και μία ακόμη, τελευταία, αναβολή στο haircut των ενεχύρων. Καλύτερο σενάριο δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή την ώρα, ενώ το χειρότερο, αυτό της χρεοκοπίας των τραπεζών, φαίνεται να αναβάλλεται μέχρι το δημοψήφισμα και να συναρτάται με το αποτέλεσμά του.
Το χειρότερο σενάριο, δεν αποτελεί κινδυνολογία, αλλά λογική κατάληξη της αθέτησης της πληρωμής της χώρας προς το ΔΝΤ, της νέας υποβάθμισης από την S&P και της συνεπαγόμενης αύξησης του haircut στα collaterals που θα προστεθεί στην επίσημη αποσύνδεση των τραπεζών από τη “μηχανική υποστήριξη” του ELA.
Το γεγονός ότι έχουν μεσολαβήσει τα capital controls, δίνει στις τράπεζες ένα μικρό περιθώριο “ανάσας”. Όπως έγραφε το Capital.gr την Δευτέρα 29/6, “η επιβολή των capital controls αποτελεί “ανάχωμα” για τις τράπεζες και τη ρευστότητα του συστήματος, δίνοντας χρόνο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Στην πράξη, τα capital controls παρατείνουν το κρίσιμο όριο της 30ης Ιουνίου, οπότε με τη λήξη της παράτασης του ισχύοντος προγράμματος για τη χώρα, οι ελληνικές τράπεζες θα θεωρούνταν αυτομάτως αφερέγγυες από την ΕΚΤ και θα οδηγούνταν σε άμεση χρεοκοπία”. Προσθέταμε επίσης ότι “η επιβολή των capital controls με τα οποία θα τεθούν υπό έλεγχο οι ημερήσιες εκροές των τραπεζών, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο εντός και εκτός Ελλάδος, αφήνει ανοιχτό παράθυρο στην ΕΚΤ να επανεξετάσει τον ELA”.
Αυτό το “παράθυρο” πρέπει να εκμεταλλευτεί πάση θυσία η κυβέρνηση αν επιδιώκει να ξανανοίξουν οι τράπεζες, έστω και κάποιες μέρες αργότερα από την 7η Ιουλίου.
πηγή: http://www.capital.gr/