Τέλος στα κρυφά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών στοχεύει να θέσει το ΥΠΟΙΚ.

27/12/2013 0

Υπουργείο ΟικονομικώνΜε τις νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου, που τίθενται σε εφαρμογή από το 2014, θα δημιουργείται με αντικειμενικά κριτήρια το περιουσιακό προφίλ των αυτοαπασχολούμενων. Εάν ο ελεγχόμενος φορολογούμενος δεν μπορεί να δικαιολογήσει το «χάσμα», τότε θα επιβάλλονται αναδρομικά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Τέλος στα κρυφά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών φιλοδοξεί να θέσει, το υπουργείο Οικονομικών, με την επικείμενη καθιέρωση έμμεσων τεχνικών ελέγχου που θα βασίζονται σε καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, πληρωμές δανείων, ακίνητη περιουσία, σκάφη αναψυχής, αυτοκίνητα, αποζημιώσεις και δωρεές προκειμένου να «οικοδομήσουν» αντικειμενικά το περιουσιακό προφίλ του εκάστοτε φορολογούμενου.

Σε περίπτωση που το διαθέσιμο εισόδημα προηγούμενων ετών του κάθε αυτοαπασχολούμενου υπερβαίνει το δηλωθέν, ο φορολογούμενος θα καλείται να δικαιολογήσει τη διαφορά που θα έχει προκύψει.

Εάν ο ελεγχόμενος φορολογούμενος δεν μπορεί να δικαιολογήσει το «χάσμα», τότε θα επιβάλλονται αναδρομικά τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία.

Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2014, με απόφαση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Εσόδων την παραμονή των Χριστουγέννων.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας Τα Νέα, περίπου το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει σταθερά κατά τα τελευταία χρόνια εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ, το εγχείρημα μπορεί να αποφέρει μεγάλα έσοδα στα δημόσια ταμεία, εφόσον οι ελεγχόμενοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν την περιουσία τους.

Πηγή: http://www.skai.gr/