“Φάρσα” η παρακράτηση του 20%.

01/04/2014 0

Φορολογική ΔήλωσηΌπως είναι γνωστό, στο διαδίκτυο τα νέα (καλά ή κακά, αξιόπιστα ή αναξιόπιστα, ειλικρινή ή πρωταπριλιάτικα) κυκλοφορούν με αστρονομική ταχύτητα. Οι χρήστες του διαδικτύου έχουν μάθει να εμπιστεύονται με την κρίση τους ποιοι ιστότοποι είναι αξιόπιστοι και ποιοι όχι.
Το e-forologia θέλοντας να κρατά ενημερωμένους τους επισκέπτες, εκτός από τις αναλύσεις, άρθρα, πληροφορίες που συγκεντρώνει με ίδιες δυνάμεις, αναδημοσιεύει ειδήσεις από το διαδίκτυο που θεωρούνται από τη συντακτική ομάδα ενδιαφέρουσες και αξιόπιστες, έχοντας ως βασική αρχή την αναφορά στην πηγή, η οποία τηρείται απαρέγκλιτα. Η είδηση για την παρακράτηση του 20% αναδημοσιεύτηκε από το sitewww.news.gr, ενώ αναδημοσιεύτηκε και σε μία σειρά από sites με οργανωμένο δημοσιογραφικό επιτελείο όπως www.in.grwww.imerisia.gr κ.ά. 

Με δεδομένο ότι πολύ συχνά είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί το site που πρώτο δημοσιεύει μία είδηση, το www.e-forologia.gr παρότι δεν έλαβε ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών εμπιστεύτηκε μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα για χάρη της έγκαιρης ενημέρωσης. Μετά την αποκατάσταση της αλήθειας από το συγκεκριμένο site, αποσύρουμε την είδηση αυτή και λυπούμαστε για την παραπληροφόρηση στην οποία συμμετείχε άθελά του τοwww.e-forologia.gr. Εδώ, θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι πληροφορίες τις οποίες μοιράζεται εδώ και αρκετό καιρό η Επιστημονική Ομάδα της Epsilon net (κυρίως με αφορμή διάφορα σχετικά ερωτήματα στην υπηρεσία Komvos) είναι ότι η παρακράτηση του φόρου της περ. δ της παρ. 1 του άρθρου 64 του Ν.4172/2013 αφορά πράγματι τους ελεύθερους επαγγελματίες της παρ. 1 του άρθρου 48 του Ν.2238/1994. Μάλιστα, η τελευταία πληροφορία ήταν ότι θα υπήρχε σύντομα είτε νομοθετική διάταξη είτε εγκύκλιος που να ξεκαθαρίζει το θέμα αναφέροντας ότι αφορά τα επαγγέλματα στα οποία προέχει το επιστημονικό, δημιουργικό ή καλλιτεχνικό στοιχείο, κάνοντας έτσι έμμεση αναφορά στην καταργημένη διάταξη (από 1/1/2014) της παρ.  1 του άρθρου 48 του Ν.2238/1994. Φυσικά, η πληροφορία πάντα αναφέρεται με την επιφύλαξη της έκδοσης επίσημου εγγράφου, καθώς αυτό είναι το στοιχείο στο οποίο κάθε επαγγελματίας λογιστής – φοροτεχνικός οφείλει να στηρίζεται.

Τέλος, με αφορμή τη συγκεκριμένη αναδημοσίευση οφείλουμε να αναφέρουμε ότι είναι απαράδεκτο τρεις ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη ισχύος της διάταξης της περ. δ της παρ. 1 του άρθρου 64 του Ν.4172/2013, να μην υπάρχει η επίσημη θέση του Υπουργείου Οικονομικών. Το χιούμορ είναι κάτι υποκειμενικό, οι δημοσιεύσεις της 1ης Απριλίου έχουν παραδοσιακά αυτό το ρίσκο, δεν έχουμε όμως την πρόθεση να δώσουμε εσφαλμένες πληροφορίες στο κοινό που εμπιστεύεται το www.e-forologia.gr για την ενημέρωσή του και για αυτό ζητούμε συγγνώμη.