Αποδείξεις για την εφορία: Ποιες περνάνε το 2013; (αφορά τη δήλωση που θα κάνουμε την άνοιξη του 2014)

19/03/2013 0

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣΣτη νέα λίστα της εφορίας έχουν αλλάξει τα δεδομένα για το ποιες “περνάνε” και ποιες όχι ενώ κρύβονται παγίδες που μπορεί να οδηγήσουν στην πληρωμή έξτρα φόρου 22% για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, σύμφωνα με το Έθνος.

Με το νέο καθεστώς αφαιρούνται από τη λίστα προϊόντα και υπηρεσίες που απορροφούν μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού και γίνεται προσθήκη άλλων.

Η συλλογή αποδείξεων για το 25% του συνολικού εισοδήματος φέτος ισχύει μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους και μόνο για εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, ενώ δεν προσμετρώνται τα έσοδα από ενοίκια ή από άλλη πηγή πλην του εισοδήματος.

για πρώτη φορά θα υπολογίζονται από φέτος οι αποδείξεις διδάκτρων φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, ενώ θα «μετράνε» και οι αποδείξεις από το εξωτερικό.

Όσοι δεν συγκεντρώνουν το απαιτούμενο ποσό των αποδείξεων κινδυνεύουν με ποινή φόρου έως 22%.

Οι αποδείξεις που δεν «μετράνε» στην εφορία είναι αποδείξεις για αγορά πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου και από υπηρεσίες κοινοχρήστων.

Επιπλέον, δεν περνούν οι αποδείξεις ενοικίων που πληρώνει ο φορολογούμενος για την κύρια κατοικία ή τα παιδιά του που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οι λογαριασμοί τηλεφωνίας, τα ασφάλιστρα παντός είδους και οι αποδείξεις για αγορά φωτοβολταϊκών.

Διαβάστε ποιες αποδείξεις ΔΕΝ χρειάζεται να μαζεύετε:

Αποδείξεις για έξοδα τηλεφωνίας, ενοικίου που πληρώνει ο φορολογούμενος για την κύρια κατοικία ή για τα παιδιά του που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Επίσης, για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, τις υπηρεσίες κοινοχρήστων, ύδρευσης, δημοτικών τελών, αγοράς αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, μοτοσικλετών.

Αντίθετα, οι αποδείξεις που «μετράνε» είναι αυτές τις ένδυσης και υπόδησης, τροφίμων, καπνού, είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας, οικιακών συσκευών, ανταλλακτικά αυτοκινήτου, είδη αθλήσεως και εξοχής, τροφές και υπηρεσίες για ζώα, βιβλία, πακέτο διακοπών, κομμωτήρια κλπ.

Επίσης, οι πρόσθετες αποδείξεις που θα αναγνωρίζονται είναι αυτές των διδάκτρων σε φροντιστήρια και ξένες γλώσσες, ενώ όσοι κάνετε ταξίδια σε χώρες της Ε.Ε. θα μπορείτε να κρατάτε τις αποδείξεις και να τις προσθέτετε σε αυτές που συλλέγουν εντός των συνόρων.