Ανατρέπονται τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για την εφαρμογή ενός νέου φόρου ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα μεταφέρει τα φορολογικά βάρη από τους μικροιδιοκτήτες στους έχοντες πολύ μεγάλη περιουσία.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, ο φόρος ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν από τον Ιούλιο οι πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενοι, θα υπολογιστεί με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες και όχι με ένα νέο σύστημα που θα στηρίζεται στις εμπορικές τιμές και θα προβλέπει ένα μικρό αφορολόγητο όριο, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει σε δηλώσεις του.
Οι αντικειμενικές αξίες για τις περιοχές με τιμή ζώνη πάνω από 650 ευρώ/τμ έως 3.900 ευρώ/τμ. μειώθηκαν κατά 4% έως 19%. Η μείωση των αντικειμενικών τιμών οδηγεί αυτομάτως και σε μείωση του φόρου ακινήτων για τις συγκεκριμένες περιοχές. Ωστόσο, με δεδομένο ότι και φέτος θα πρέπει να εξασφαλιστούν έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ αναμένονται παρεμβάσεις – αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεσαίας και υψηλής αξίας.
«Εκτιμώ ότι αυτό τον φόρο δεν θα προλάβουμε να τον βγάλουμε με τις νέες πραγματικές αξίες, θα υπολογιστεί πιθανότατα με τις αντικειμενικές που ισχύουν» υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης. Δηλαδή θα υπολογιστεί με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες που ισχύουν αναδρομικά από τις 21 Μαίου 2015.
Για να επιτευχθεί όμως ο δημοσιονομικός στόχος και να εξασφαλιστούν και για φέτος έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ αναμένονται αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεσαίας και υψηλής αξίας.
Έτσι πολλοί ιδιοκτήτες που είδαν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους να έχουν μειωθεί κατά 4% έως 19% όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού του φετινού φόρου ακινήτων θα διαπιστώσουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου για την ακίνητη περιουσία τους ή στην καλύτερη περίπτωση το ίδιο ποσό που πλήρωσαν και για τον ΕΝΦΙΑ του 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται παρεμβάσεις στους συντελεστές με αυξήσεις στα υψηλά κλιμάκια π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ αλλά και αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου ή/και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Επίσης από μηδενική βάση θα επανεξεταστούν οι απαλλαγές και εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ (ημιτελή κτίσματα, ξενοίκιαστα, φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα κ.α).