Καλοκαιρινή φοροκαταιγίδα: Ποιες τιμές προϊόντων και υπηρεσιών αυξάνονται.

16/05/2016 0

ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝΣημαντικές αυξήσεις στις τιμές σε πολλά βασικά προϊόντα και υπηρεσίες φέρνει το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το πρώτο κύμα αυξήσεων θα ξεκινήσει από 1η Ιουνίου ενώ σταδιακά οι έμμεσοι φόροι από τους οποίους η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα συνεχιστούν. Έτσι, η αύξηση στον ΦΠΑ από το 23 στο 24%, θα επιβληθεί από την 1η Ιουλίου του 2016.

Οι τιμές θα αυξηθούν αυτομάτως στα εξής προϊόντα και υπηρεσίες:

– Εστίαση και catering
– Είδη ένδυσης και υπόδησης
– Καύσιμα
– Οινοπνευματώδη ποτά
– Σταθερή και κινητή τηλεφωνία
– Συνδρομητική Τηλεόραση
– Αυτοκίνητα
– Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη
– Τσιγάρα
– Τρόφιμα που από πέρυσι έχουν μεταφερθεί στον υψηλό συντελεστή

Από 1η Ιουλίου πιθανή είναι και η αύξηση του φόρου στο φυσικό αέριο για χρήση ηλεκτροπαραγωγής.

Χάνουν τον μειωμένο ΦΠΑ πολλά νησιά

Τα νησιά που χάνουν τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ από 1η Ιουλίου 2016 είναι η Σύρος, η Τήνος, η Ανδρός, η Σίφνος, η Μήλος, η Θάσος, η Κάρπαθος, η Σκύρος και η Αλόννησος. Ως αποτέλεσμα, θα υπάρξει σειρά ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες.

“Τσουχτερές” αυξήσεις σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά

Από την 1η Ιουνίου 2016 επίσης θα αλλάξουν τα τέλη ταξινόμησης των ΙΧ. Ειδικά δε για τα ακριβότερα μοντέλα με αυξημένους ρύπους θα επέλθουν επιβαρύνσεις, όπως άλλωστε συνολικά και για όλα τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ.

Ακριβότερη θα γίνει η μπύρα από την 1η Ιουνίου, όπως και τα οινοπνευματώδη ποτά που παράγονται στα Δωδεκάνησα.

Στα μέσα Ιουνίου θα επέλθει νέο κύμα αυξήσεων στις λιανικές τιμές των καυσίμων. Οι επιβαρύνσεις ανάλογα με τον τύπο του καυσίμου θα φτάνουν έως τα 8 λεπτά το λίτρο, ενώ στο υγραέριο η επιβάρυνση τα αγγίζει τα 25 λεπτά.

Από το επόμενο έτος και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου του 2017 θα έρθουν δύο νέα τέλη. Το πρώτο σε σταθερή τηλεφωνία, η οποία θα επιβαρυνθεί με ένα νέο τέλος 5% επί του λογαριασμού προ ΦΠΑ και το δεύτερο στη συνδρομητική τηλεόραση η οποία θα επιβαρυνθεί με φόρο 10% επί του λογαριασμού.

Από το νέο έτος θα αυξηθεί και η λιανική τιμή στα τσιγάρα, η οποία εκτιμάται ότι θα αρχίζει από τα 0,50 ευρώ ανά πακέτο, ενώ θα επιβληθεί Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2017 νέος φόρος 2 έως και 4 ευρώ θα επιβληθεί και στις εισαγωγές καφέ με αποτέλεσμα οι τιμές λιανικής να αυξηθούν έως και 20%.

Τέλος, από την Πρωτοχρονιά του 2018 ξεκινά η επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, απόρροια του ίδιου νομοσχεδίου.

πηγή: http://www.parapolitika.gr/