Το τελικό σχέδιο για την ομαλή εφαρμογή και είσπραξη του ενιαίου φόρου ακινήτων παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στους επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με το σχέδιο, από τα 3,17 δισ. ευρώ που υπολογίζεται να βεβαιωθούν από τη φορολόγηση των ακινήτων εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν κατ’ ελάχιστο 2,28 δισ. ευρώ (70,3%των βεβαιωθέντων). Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε επίσης τις ασφαλιστικές δικλίδες για την είσπραξη του φόρου, ενώ προχώρησε και σε αλλαγές στο αρχικό σχέδιο μετά τις ενστάσεις που διατύπωσαν οι επικεφαλής των πιστωτών της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα τέλη του Σεπτεμβρίου αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 θα γίνονται οι παρακάτω έλεγχοι για να διασφαλισθεί η είσπραξη του ενιαίου φόρου ακινήτων:
1. Διασταυρώσεις στοιχείων ακινήτων. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα «πάρει» το αρχείο της ΔΕΗ και θα το διασταυρώσει με τα στοιχεία που θα δηλωθούν στο έντυπο Ε9. Στόχος, όπως αναφέρουν, είναι να μη μείνει εκτός ενιαίου φόρου κανένα ακίνητο. Δηλαδή να εντοπιστούν όλα τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία.
2. Ελεγχοι κατά προτεραιότητα σε όσους χρωστούν τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Θα εκδοθεί εντολή να ελέγχονται από τις εφορίες αν καταβάλλονται οι δόσεις για την πληρωμή του ενιαίου φόρου ακινήτων.
3. Κατασχέσεις ακινήτων ακόμα και για μικρά χρέη προς την εφορία που προκύπτουν από τη μη καταβολή του ενιαίου φόρου.
4. Δεν θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα τόσο στα φυσικά πρόσωπα όσο και στις επιχειρήσεις στην περίπτωση που δεν πληρώνουν τον ενιαίο φόρο.
5. Θα επικαιροποιηθούν από τους φορολογούμενους όλα τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 μέχρι το τέλος Αυγούστου καθώς και τα αγροτεμάχια που κατέχουν.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ενιαίο φόρο θα προβλέπει:
• Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοσθεί το 2014 επί όλων των ακινήτων (κτίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια).
• Θα εξαιρεθούν από τον φόρο οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το όριο της φτώχειας.
• Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.
• Στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα ξεκινά από 1,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου όπως τιμή ζώνης, παλαιότητα, πρόσοψη κ.λπ. Συνολικά θα υπάρχουν 33 συντελεστές και δεν αποκλείεται ο φόρος να φθάνει στα 32 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα ακριβά ακίνητα με τιμή ζώνης περίπου στα 8.500 ευρώ.
• Στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο φόρος θα επιβάλλεται ανά στρέμμα που θα ξεκινάει από το 1 ευρώ και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 60 ευρώ ανά στρέμμα για τα ακριβά αγροτεμάχια στα οποία υπάρχει οίκημα εντός. Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης που ανήκουν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά η φορολόγησή τους θα είναι χαμηλή π.χ. 1 (π.χ. ορεινά) ή 2 ευρώ (ημιορεινά) ανά στρέμμα. Το ποσό του στρεμματικού φόρου θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου (ορεινό, ημιορεινό, καλλιεργούμενο ή μη κ.λπ.) ενώ στα εκτός σχεδίου οικόπεδα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, νησιά κ.λπ. με μεγάλη αξία θα επιβάλλονται πολλαπλάσιοι συντελεστές.
Στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο ενοικιάζεται, ο φόρος θα διπλασιάζεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες είναι περίπου 330.000 και οι 280.000 εξ αυτών έχουν έως και 50 στρέμματα. Γι’ αυτούς θα εφαρμοσθούν συντελεστές απομείωσης για να μειωθεί η επιβάρυνση.