Σε τροχιά διάσπασης εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν τα νέα σκληρά μέτρα του μνημονίου στις επικείμενες ψηφοφορίες στη Βουλή, επισημοποιώντας την απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση.
Περαιτέρω αποσταθεροποιητικά για τον κυβερνητικό συνασπισμό λειτουργεί και η στάση του Π. Καμμένου, ο οποίος μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μέσω μιας αμφίσημης δήλωσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει τα μέτρα. Στο Μαξίμου ήδη επεξεργάζονται σχέδια ανασχηματισμού, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, με στόχο την απομάκρυνση υπουργών που διαφοροποιήθηκαν από τις κυβερνητικές επιλογές.
Την ίδια ώρα την κατάσταση ενδέχεται να επιδεινώσει η στάση που θα επιλέξει να κρατήσει η πρόεδρος της Βουλής, καθώς δεν αποκλείεται να δημιουργήσει προσκόμματα στις ταχύτατες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε τα νομοσχέδια να λάβουν έγκριση μέσα στο επόμενο 48ωρο. Υπό το φως των εξελίξεων και τις αντιδράσεις που προκαλεί ακόμη και στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος η στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της.
Ειδικότερα, σήμερα το πρωί, σε μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τους βουλευτές του για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε τόσο σημαντικές υποχωρήσεις σε σχέση με βασικές αρχές του κόμματος και -κυρίως- να ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση τη σοβαρότητα των ψηφοφοριών στη Βουλή και τις συνέπειες μιας καταψήφισης. Στη συνεδρίαση αυτή, επί της ουσίας θα καταγραφεί το μέγεθος των διαφοροποιήσεων, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η διάσπαση, καθώς τριάντα βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας χθες συνεδρίασαν και αποφάσισαν να μην υπερψηφίσουν τη συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές αυτοί δεν θα ακολουθήσουν όλοι ενιαία γραμμή και θα επιλέξουν ανάμεσα στην καταψήφιση και την αποχή, ενώ κάποιοι θα δηλώσουν «παρών». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να παραιτηθούν και να παραδώσουν τις έδρες τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Π. Λαφαζάνης, ο οποίος δεν φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησής του, ούτε από τη θέση του βουλευτή, ούτε από εκείνη του υπουργού, αν και όπως τονιζόταν μέχρι χθες το βράδυ δεν του είχε ζητηθεί να αποχωρήσει από το υπουργικό συμβούλιο.
Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι ο Αλ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, απομακρύνοντας τους Π. Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλη και Κ. Ήσυχο λόγω των διαφοροποιήσεών τους, ενώ χθες υπέβαλε την παραίτησή του από την θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών ο Ν. Χουντής, προκειμένου να καταλάβει τη θέση του Μ. Γλέζου στην Ευρωβουλή, διευκολύνοντας επί της ουσίας τον πρωθυπουργό, καθώς ήταν ένας από τους δεκαπέντε βουλευτές που συνυπέγραψε τη δήλωση κατά της εξουσιοδότησης της κυβέρνησης, το περασμένο Σάββατο.
Αν και ο πρωθυπουργός επιθυμεί στην παρούσα φάση οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να είναι περιορισμένες, ωστόσο ουδείς μπορεί να προδικάσει τι μέλλει γενέσθαι με δεδομένη και την ασαφή στάση των ΑΝΕΛ. Χθες, ο Π. Καμμένος, εξερχόμενος του Μαξίμου, δεν ξεκαθάρισε απόλυτα τη θέση του, καθώς αφενός στήριξε τον πρωθυπουργό και υποστήριξε ότι «θα προχωρήσουμε μαζί, ενωμένοι», ωστόσο έσπευσε να ταχθεί κατά της συμφωνίας, λέγοντας πως «αλλάξανε πολλά από χθες το βράδυ» και ότι «στη δημοκρατία υπάρχουν όλες εκείνες οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε λύση», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν συμμετέχει σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Οι τελικές αποφάσεις, όπως φαίνεται, παραπέμπονται στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.
Ασαφές μένει και το πώς θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να συζητούν ανοιχτά το ζήτημα της αντικατάστασής της, μέσω πρότασης μομφής, αν και αυτό με βάση τον κανονισμό της Βουλής δεν μπορεί να γίνει πριν από την Πέμπτη, καθώς θα πρέπει να κατατεθεί η πρόταση σε συνεδρίαση της Ολομέλειας. Για τον σκοπό αυτό και προκειμένου να απεμπλακούν οι διαδικασίες ψήφισης των κρίσιμων νομοσχεδίων εντός της εβδομάδας αναμένεται να της ζητηθεί να συναινέσει στο να μην προεδρεύσει στις συγκεκριμένες συνεδριάσεις και να αντικατασταθεί από τον α΄ αντιπρόεδρο, Αλ. Μητρόπουλο.
πηγή: http://www.imerisia.gr/